Psiholog Preda Timisoara : 0730939019 

Atacul de panica

Un atac de panica este o schimbare brusca sau o criza in care deveniti speriati, ingroziti intr-o situatie in care cei mai multi oameni nu s-ar teme. In timpul uneia dintre aceste atacuri de panifica puteti avea urmatoarele senzatii :
-intretaierea respiratiei ;
-batai accelerate ale inimii ;
-ameteala ;
- furnicaturi ale degetelor de la maini sau picioare ;
-senzatia ca « va tine » sau va doare in piept ;
-senzatia de sufocare sau inabusire ;
-senzatie de lesin ;
-transpiratie ;
-tremuraturi ;
-frisoane sau valuri de caldura ;
-« picioare moi » ;
-vedere neclara ;
- senzatia ca nu va puteti aduna gandurile sau vorbi
Cand panica devine severa, cei mai multi oameni incearca sa iasa din situatia respectiva, in speranta ca frica va disparea sau incearca sa obtina ajutor, pt a avea pe cineva alaturi care sa le poarte de grija in caz ca lesina, fac infarct sau o iau razna. Unii oameni prefera sa fie singuri in cazul unui atac de panica, pt a nu se face de ras.
Primele atacuri de panica sunt de obicei foarte inspaimantatoare, deoarece reprezinta o experienta noua, ciudata si anormala.
Ele apar rareori cu adevarat din senin. Desi primul atac de panica are loc, de obicei, intr-un moment in care individul se afla sub presiune emotionala sau se simte rau (de exemplu refacerea dupa gripa) ori cand este obosit si extenuat si incepe sa se simta la capatul puterilor. Primul atac de panica se instaleaza rareori atunci cand o persoana este cu adevarat in siguranta, relaxata si eliberata de stres.
Cand se petrece un anumit eveniment in vietile noastre, cautam o explicatie. La fel, cand experimenteaza un atac de panica, oamenii cauta o explicatie. 90% din ei nu vor gasi o explicatie plauzibila pt motivul atacului. Stresul, teama si hiperventilatia (respiratia accelerata, superficiala) care au cauzat de fapt atacul, nu sunt vazute ca motive de catre persoana respectiva. Ei isi explica atacul de panica in functie de situatia in care acesta a avut loc. Amintirea atacului este asociata cu amintirea situatiei in care a avut loc. Aceasta asociere duce la credinta ca situatia a cauzat atacul, ceea ce duce la niste temeri legate de locuri si situatii si la evitarea acestora.

In cadrul terapiei puteti invata sa modificati modul de gandire si de a reactiona la anumite evenimente, sa schimbati lucrurile pe care vi le spuneti/ganditi si astfel si emotia ce apare; cum sa controlati senzatiile fizice ; cum sa confruntati lucrurile de care va este teama si pe care sa le evitati.